Ketlini kogemuslugu: tuumajaama personalijuhtimise eripärad. Külastus Fermi Energiaga Soome tuumaenergiajaama 5.–6. juunil.

Tuumaenergiaga polnud ma varasemalt kokku puutunud, seega olin ma väga põnevil, et sain koos Fermi Energiaga Soome tuumaenergiajaama külastada. Teadsin, et see ekskursioon pakub palju teadmisi ja põnevust, kuid sellist emotsiooni, mis ma sealt sain, ei osanud ma oodata – see oli elu põnevaim ekskursioon. Võtaksin külastuse kokku kolme märksõnaga: detailsus, võrgustik ja juhtimine.

Detailsus. Alates reisi algusest kuni lõpuni olid kõik sammud detailsusteni läbi mõeldud. Meile tutvustati selgelt ja põnevalt teooriat ning enne tuumajaama sisenemist saime läbi käia väikesema tuumajaama maketi, sellele oli põnev tuumafüüsika ajalugu taustaks. Kuna kogu energiavaldkond ei ole kohe lihtsalt hoomatav, siis nautisin, kui tabavalt oli kogu külastuse vältel teadmisampsud meie jaoks ette söödetud. Suur pilt sai väikeste pusletükkide abil kokku. 

Kas teadsid, et kogu Eesti energiavajaduse kataks ära üks elutoa suurune reaktor võimsusega 1600MW? Või kas teadsid, et inimkonna tuumakütuse kasutuse efektiivsus on täna veel ülimadal? Ühe sõrmejämeduse uraanipelletiga katab ära terve majapidamise poole aasta energiavajaduse. Samas suudame me täna ikka veel sellest pelletist kõigest 3% kasulikku energiat kätte saada.

Kuid detailsus ei piirdunud ainult külastusega, vaid põhiline täpsus peitus protsessides, mis tuumajaamas igapäevaselt toimuvad – masinate töötamisest kuni inimeste tööülesanneteni. Ilmselgelt on kogu tuumajaam ohutsoon ning reeglid on põhjusega väga karmid, sest tagada tuleb nii meeskonna kui ka kogu piirkonna turvalisus. Selleks, et eksimusi oleks võimalikult minimaalselt, on kogu tööprotsess automatiseeritud: operaatorid lihtsalt jälgivad, et automaatika töötaks laitmatult. Kõige toimekam aeg on korra aastas tuumajaama hoodusperioodil.

Diana Revjako (Fermi Energia juhatuse liige) ja Ketlin Kasak

Võrgustik. HR inimesena tean, kui oluline on võrgustik ning mind huvitas väga, kuidas toimub sellises valdkonnas töötajate leidmine, õpetamine ning ka rahvusvaheline koostöö. Soomes on töökeel soome keel ehk ainult inglise keelt osates tööle ei saa. Kuid olenemata sellest on Soome tuumaelektrijaamal järjekord ukse taga. Eeskujuks on kogu võrgustik ja väga kokkuhoidev kogukond alates keele õppimisest kuni erialase väljaõppeni, ka see on detailselt läbi mõeldud. Lisaks teevad tuumaenergia meeskonnad üle maailma pidevat koostööd, et arendada valdkonda ning tagada selle turvalisus. 

Juhtimine. Minu missioon on Eestis parendada juhtimiskultuuri ja sellest külastusest võtsin kaasa soojuse ja inimlikkuse. Tõesti, nende juhtimiskultuurist õhkas soojust, abivalmidust, inimlikkust ja viisakust. Lisaks on ilmselge, et sellise valdkonna juht peab olema tugeva karakteriga, tasakaalukas ja tohutu silmaringiga, sest koostöö on väga rahvusvahelise haardega ning seda ka meeskond. Rollid ja vastutused meeskondades on väga selgelt paigas ja reguleeritud. Vigadele siin enamasti ruumi ei jätku, sest kõik teavad, et tuumaenergia teenib meid ainult siis, kui sellega õigesti, korralikult ja austava alandlikkusega ümber käia.

Soovitan kõigile silmaringi avardamiseks võimalusel kasvõi korra külastada tuumajaama. Minu teadmised tuule-, päikese- ja tuumaenergiast said küll korraliku täienduse ning võtan kaasa mitmeid häid juhtimisnäiteid.

Scroll to Top