Eversheds Sutherlandi advokaat Erika Tuvike: töövaidlused on paratamatu osa ettevõtlusest

Erika Tuvike on advokaat advokaadibüroos Eversheds Sutherland. Oma igapäevatööna lahendab ta tööõiguse, andmekaitse ning IP ja IT-ga seotud muresid. Talle ei ole võõras esindada kliente töövaidluskomisjonis, kompromissläbirääkimistel või ka kohtus.

Juhuslikult õigesse kohta

Õigusteaduse valis Erika peale keskkooli, tuginedes praktilisele valikule. Ta teadis, et selle eriala teadmised annavad karjäärile hea stardiplatvormi, sõltumata, kas ta suundub erialasele tööle või ei. Praeguse tegevusvaldkonnani Eversheds Sutherlandi advokaadibüroo nõustamise tiimis jõudis ta kohati juhuslikult, ent ta on sellega väga rahul. Ta on töötanud seal aastast 2017 ja alates 2023. aastast on ta advokatuuri liige. Oma igapäevatöös puutub ta kokku väga erinevate klientide, vaatenurkade ja olukordadega, mis panevad proovile ja pakuvad põnevust.


Erika on advokaat, kes keskendub praktilistele lahendustele. Talle meeldivad väljakutsed ja eneseületus. „Rasked olukorrad ja nende lahendamine meeldivad mulle, ma ei saa midagi parata,“ naerab Erika. Ta tunneb suurt rahulolu, kui on hakkama saanud keerulise ülesandega ja suutnud kehvade väljavaadetega kaasuse kliendi jaoks kasulikult lahendada. „See on kliendi võit, aga natuke ka minu võit,“ tõdeb ta. Enda töövaldkonnas kogenud Erika on tunnustatud ka The Legal 500 Rising Stari tunnustusega, mis teeb talle tõeliselt rõõmu.

Erimeelsused on normaalsed

Erika puutub töös palju kokku töövaidlustega ja leiab, et vaidluste tekkimine on paratamatu. „Maailm ei ole must ja valge, inimesed mõtlevad erinevalt.“ Peamiselt viib Erika kogemusel töövaidluskomisjonini lünklik või puudulik kommunikatsioon, mis on põhjustanud osapoolte vahel arusaamatusi. „Erimeelsused on paratamatud ja töövaidluskomisjonis käimine ei ole häbiasi,“ tõdeb ta. Vaidlemine teeb tööõigust oma olemuselt ka selgemaks, sest tekitab reeglitele juurde selgitusi. Küll aga võiks tööandja konfliktide ennetamiseks veenduda, et töötajale on eeldusi ja ootusi selgelt tutvustatud. Üldiselt leiab ta, et Eesti tööandjad on tööõigusega hästi kursis. Tähtis on oskus tunnetada riskantseid kohti, kus tasuks enne tegutsemist spetsialistidega nõu pidada.

Tööõiguse tulevik

„Praegu on huvitav aeg,“ muigab Erika, mõeldes tööõiguse regulatsioonile. Koroonapandeemia on muutnud töömaastiku ja töö tegemise viise väga palju, näiteks kodukontorid ja platvormitöötajad. Ta selgitab, et meie töölepingu seadus on jäik ja ei toeta enam päris olukorda.

Vaba aeg kulub spordi tegemisele

Erika mängib Eesti kurlingunaiskonnas ja esindab edukalt kodumaad rahvusvahelistel suurvõistlustel. Kuigi pingeline advokaaditöö ja väga aktiivselt spordiga tegelemine on väljakutseid pakkuv ning vahepeal on kõike liigagi palju, oskab Erika seda siiski nautida. Ta on end ümbritsenud aktiivsete sõpradega ja teab, et raskemaid aegu tuleb ikka aeg-ajalt ette – need tuleb lihtsalt üle elada. 

Elus peab Erika tähtsaks tasakaalu. Ta usub, et karjäärisaavutused ei defineeri teda. Tal on hea meel, et teeb tööd, mida armastab ning mis arendab ja pakub proovikive, et liikuv hobi annab võimaluse end tööst välja lülitada ning kodus on armas inimene, kellega aega veeta. „See on nii oluline, et oleks igast asjast natukene,“ tunneb Erika rõõmu.

Scroll to Top